Zahradny vodovod

Z domu mam vyvedenu vodovodnu polypropylenovu ruru, ktora sa da uzavriet vnutri pri hlavnom uzavere. Hlavne uzavery do domu mam dva – jeden vo vodomernej sachte a jeden v podlahe komory vnutri domu. Tam je aj uzaver vody na zahradny vodovod. Doteraz bol zahradny vodovod provizorny a nastal cas na jeho prerabku. Dolezite bolo, aby bola z neho odbocka do dalsej zahrady a taktiez aby vedla klasickeho vodovodu bol aj vyvod z 1000L nadrze s dazdovou vodou. Na nasledujucich fotkach v kratkosti opisem stavbu jednoducheho zahradneho volne stojaceho vodovodu.


Pod zahradnym vodovodom bolo treba vykopat dobry trativod, vylozit ho skalami a ustie zahladit betonom. Oramovanie je s betonovych obrubnikov a rozmer je podla zatravnovacej dlazby rozmer 80x40cm. V otvore na tuto dlazobnu kocku bolo treba nechat nejaku medzeru po jednom centimetri aby sa lahko vyberala a vkladala pri cisteni. Obrubniky su vnutri vybetonovane do takej vysky aby po vlozeni zatravnovacky bola vyska obrubnika zaroven zo zatravnovackou. Ako podklad pre muranie je doskami zasalovana a zabetonovana platna asi 8-10cm hruba. Na dobre vytvrdnutu platnu som vymural vezicku z porobetonu (porfix, ytong) 10cm hrubeho. Pocas murania treba nechavat otvory na privod a vystup. Vezicku som nespojil s murom domu jednak preto, lebo by som ju musel spojit do fasady, kde je polystyren, co by ani dobre nedrzalo a jednak aj preto, ze v zime sa moze cely vodovod kusok dvihat a klesat oproti zakladom domu a tym by sa mohol poskodit.

Armatura na klasicky vodovod je z pozinkovanych rurok a srobeni. Armatura na vodovod z dazdovou vodou je s polypropylenovych rur a spojok, pretoze tam nebude velky tlak vody ani v pripade nejakeho slabsieho mrazu. POZOR! Skor nez polozime vrchny diel a zakryjeme tak celu armaturu musime ju pripojit na vodovod a naplnit vodou aby sme videli, ci je vsetko zosrobovane dobre a nikde nam v spojoch nekvapka voda. Az po overeni, ze cela armatura je poskladana v poriadku a nikde nam v spojoch voda nekvapka, az potom mozme polozit vrchny diel.


Otvory na privody resp. dalsie pokracovanie vodovodu nechame dost velke a na koniec ich zaplnime nizkoexpanznou penou. Touto penou mozme vyplnit aj dutinu – armatura bude stabilnejsie drzat, ale nie je to podmienkou.
Nakoniec takuto “vezicku” natiahneme do lepidla a sietky. Takto je pripravena na konecnu povrchovu upravu, ktorou moze byt ci uz silikonova alebo ina fasadna omietka, keramicky alebo iny obklad.

Tento navod ma sluzit hlavne ako inspiracia. Moze samozrejme stat aj uprostred zahrady pripadne niekde v rohu pri plote.