Ako som 4k kameru vyberal

Takmer kazdy uz pocul o sport kamerach alebo “action” kamerach. Su to take male kamerky, ktore maju vlastne vodotesne puzdro vacsinou odolne aj do hlbky 30m ci viac. Vidiet ich aj na prilbach motorkarov, skateboardistov, lyziarov, ci inych sportovcoch. Tieto kamerky maju velmi vysoke rozlisenie az 8k, ale vacsinou maju 4k rozlisenie casto oznacovane ako UHD (ultra high definiton). Nie som sice sportovec ale rozhodol som sa jednu takuto kamerku si kupit. Skusim tymto clankom pomoct tym, ktory sa rozhoduju aku 4k kamerku si kupit a nevedia co maju sledovat. Cenu som pozadoval co najnizsiu a kvalitu co najvyssiu za danu cenu. Teda zaujimal ma pomer cena/vykon.

4k kamerky maju rozne funkcie a rozne parametre. Co nas teda bude zaujimat.
Stabiliziacia obrazu, kvalitny obrazovy snimac, vydrz baterie, podpora 64GB sd kariet, autofocus. Toto su jedni z najdolezitejsich vlastnosti, ktore si budeme vsimat.

Co nam vlastne nie je treba, alebo na co sa nemusime zameriavat: wifi, touchscreen, dual LCD, najvyssie fps.
Wifi byva vacsinou formou AP. Teda kamerka vytvori AP a my sa z mobilom na tuto wifi siet pripojime. Tym stratime pripojenie mobilu na internet cez wifi. Ja to povazujem za neprakticke a tazkopadne. Pripajanie je zdlhave, wifi na kamerke treba zapnut rucne, zalohovat sa da len do mobilu a odtial zas niekde inde. Keby bola wifi v kamerke ako klient a pri prichode domov, sa mi pripoji na moju domovsku wifi, automaticky synchronizuje nahrate videa, mozem ju ovladat ktorymkolvek mobilom na sieti, kde je aplikacia, cele by to bolo jednoduchsie.
Touchscreen moze byt nevyhoda v dazdi resp. ak sa nam kvapky vodu dostanu na displej.
Dual LCD je podla mna featurka, za ktora si treba priplatit. A naco, ked je v kamerke lacnejsie wifi a udaje mozem sledovat na mobile.
Najvyssie fps byva 240fps a viac. Toto nesplna takmer ziadna z lacnych kamier. Na nahravanie videi s vysokym fps treba mat na to stavany aj obrazovy snimac ale aj cpu, ktory to stiha spracovavat a nahravat na kartu. Uplne postacujuce je 120fps pri 720p rozliseni, co je oproti standardnemu 30fps az 4x rychlejsie.
Toto boli tie menej podstatne funkcie 4k kamier.

Teraz tie dolezitejsie parametre. Ja chcem 4k kamerku hlavne na nahravanie kvalitneho obrazu ci uz na recenzie vyrobkov, alebo na zachytenie zazitkov ci spomienok. Nepotrebujem nahravat spomalene zabery ani wifi. Proste chcem len nahravat kvalitne videa v rozliseni 4k.
Stabilizacia obrazu je velmi uzitocna hlavne pri natacani sportovych aktivit. Bez tejto stabilizacie sa moze stat, ze obraz pri rychlom pohybe bude rozmazany, neostry alebo inak deformovany. Ide len o digitalnu stabilizaciu ale predsa len tam je.
Vydrz baterie by mala byt v tom lepsom pripade hodinu a pol nahravania 4k videa. Ale myslim ze uz hodnota cez jednu hodinu nepretrziteho nahravania v tom najvyssom rozliseni je celkom slusny udaj, ked si vezmeme do uvahy ze procesor pracuje hodinu nepretrzite aby spracovaval video v tom najvyssom rozliseni a teda jeho zataz bude v tomto pripade najvyssia.
Vela 4k kamier podporuje len 32GB karty. To pri datovom toku 60Mbps (7.5MBps) je 450MB za 1 minutu, a 32GB zaplnite asi 70 minutami 4k videa. Moze sa to zdat ze to staci. Vsak baterka tiez nevydrzi viac. To je pravda, ale treba pocitat ze casto sa nahrava aj zvuk a tu sa moze mozny cas nahravania skratit o stvrtinu az tretinu.
Nakoniec spomeniem najdolezitejsi parameter 4k kamerky a to je samotny obrazovy snimac.
V podstate sa ich pouziva niekolko a od toho sa lisi aj cena 4k kamier. Plne rozlisenie 4k je nieco okolo 12Mpix.

Snimac s najmensim rozlisenim, ktory sa pouziva do 4k kamier je OV4689. Jeho rozlisenie je len 4MPix. Rozlisenie 4k je teda dosahovane interpolovanim a dosiahne sa teda digitalnou upravou obrazu. Je to asi najslabsi obrazovy snimac, ktory sa pouziva do 4k kamier.
V 4k kamerkach sa pouzivaju aj tieto snimace (uvediem aj vyrobcu a typy kamier, ktore tymito snimacmi disponuju):
IMX179 CMOS – 8MPix (Sony, MGCOOL Explorer Pro, Cotuo CS60)
IMX078 CMOS – 12Mpix (Sony, Soocoo sj100, sj500x elite)
MN34112 – 14Mpix (Panasonic, MGCOOL Explorer 3)
IMX206 CMOS – 16Mpix (Sony, SJcam M20)

O kvalite nahravanych videi vela napovedia recenzie z youtube. Treba si vsak vsimat hlavne tie videa, ktore youtube oznacil ako 4k videa.
Do uzkeho vyberu sa mi dostalo len niekolko kamier a tu je ich zhrnutie (od najhorsej az po najlepsiu).

Elephone Rexso Explorer x – velmi zly obraz, pouzitelne len 2.7k rozlisenie. nizsie rozlisenia tiez nekvalitne

V60s – velmi zly obraz

Furibee F60 (20eur) – vzhladom na to ze plynule nahrava len 2.7k (4k je v skutocnosti len 15fps, nie 30 ako sa vsade udava) je obraz celkom kvalitny a za cenu cca 20 eur si urcite tato kamera zasluzi pozornost. ak niekto hlada za malo penazi celkom dost muziky a nepotrebuje priamo 4k, toto je ta spravna volba.

MGcool Explorer pro 2 – neviem co vyrobca robil ale prezentacne videa su horsie ako u predchodcu MGcool Explorer pro. 4k video je plynule ale nie je take ostre ako by som cakal

Furibee Q6 – tiez zaujimava kamerka s priaznivym pomerom cena/vykon. ale na kvalitny 4k zaznam to nie je.

MGcool Explorer pro (40 eur) – 8Mpix snimac, podobne ako furibee q6, povedal by som ze je tam vidiet o kusok kvalitnejsi 4k zaznam

Firefly 7s – tato kamerka uz ma celkom kvalitny 4k zaznam, len skoda ze kraje su mierne rozostrene

sjcam m20 (74 eur) – 16Mpix snimac, celkom slusny 4k zaznam

sj5000x elite (84 eur) – 12Mpix snimac, obraz je zaostreny aj na vzdialenejsie predmety, co m20 celkom nedokazala

Soocoo Brand s100 (76 eur) – 12Mpix snimac, kvalitny 4k obraz, za zmienku stoji ze tato kamerka ma GPS pre zaznamenavnia polohy, kde sa nahravalo

MGcool Explorer 3 (67 eur) – 14Mpix snimac, tato kamerka u mna vyhrala. hlavne preto ze obraz ma kvalitativne porovnatelny s predoslymi tromi ale cena je nizsia. Kamerka ma navyse oproti konkurentom touchscreen, podporu 64GB SD kariet, stabilizaciu obrazu cez gyro snimac a nahravanie stereo zvuku cez dva fyzicke mikrofony. Za promo cenu 67 eur je to asi najlepsia volba.

V pripade, ze nevahate minut aj malo cez 100 eur, urcite by som siel do Yi 4k, alebo do xiaomi mija 4k. Povodne to bola jedna spolocnost, ale po oddeleni na niekolko casti sa teraz prebiehaju, kto bude mat kvalitnejsie produkty za dostupnu cenu.