Dron Hubsan H502s-X4

Tento clanok bude recenziou na dron znacky Hubsan. Ide o typ H502s-X4. Tento dron je za cenu cca 130 dolarov vybaveny celkom bohato:
– 6-osi gyroskop
– Ovladac s displejom a realtime prenosom obrazu cez 5.8Ghz (nie cez pomale wifi)
– Vymenitelne Li-Pol baterie v ovladaci aj v drone
– V drone aj ovladaci je zabudovany GPS prijimac
– 720p HD kamera s moznostou fotit a nahravat videa
– V baleni jedna cela sada nahradnych vrtuli
– Failsafe mod, v ktorom pri strate signalu z ovladaca, pri nizkej urovne baterie sa vrati na poziciu z ktorej vystartoval.
– Dron ma funkcie RTH (return to home), Folow me, Failsafe, Expert a Normal mod ovladania

Dron je dodavany v kvalitnej krabici v tvare kocky z naozaj tvrdeho kartonu a zvladne aj hrubsie zaobchadzanie posty ci kuriera. V baleni je:
– Dron
– Dialkovy ovladac
– Clona na displej, ktory je zabudovany v ovladaci
– Dve sady vrtuli (jedna na zalozenie a druha nahradna)
– 4ks ochranne “klietky” na vrtule aby sa zabranilo ich zlomeniu pri pade alebo zachyteni prekazky
– Nahradne srobky na vrtulky (2ks s pravym zavitom, 2ks s lavym zavitom)
– Li-pol bateria pre dron aj ovladac
– Navod na pouzitie

Cely dron je biely s cerveno ciernym popisom a zdobenim. Na luke v normalnej trave sa da najst pohladom asi z 3-4 metrov. V snehu je to trochu tazsie. Dron nie je vodotesny a v baleni nie su ani plavaky pre pristatie na hladine. Cize nie je urceny pre lietanie nad vodou a treba si teda v takychto pripadoch davat pozor. Na tele drona je slot pre micro SD kartu, ktora tam drzi naozaj dobre a nevypadne ani pri pade dronu z vacsej vysky. Najlepsie sa startuje z ruky alebo z nejakeho vyvyseneho miesta. Z travy vzlieta len tazko a aj drobne stebla, ktore vrtulky zachytia mu robia problem. Pri zapnuti drona, caka na zapnutie ovladaca, s ktorym sa spoji a zaroven zacne prenos obrazu na displej v ovladaci. Ovladacimi packami rucne zapiname/vypiname riadenie motorov. Motory su teda vypnute, pokial ich kombinaciou paciek nezapneme. Po zapnuti sa vrtulky rozkrutia malou rychlostou a dron je pripraveny na vzlietnutie. Lietanie s nim je uzasne. Kedykolvek mozte ovladacie packy pustit a dron proste ostane “visiet” tam kde sa prave nachadzal. A pritom nezalezi aky vietor fuka. Mozte k nemu bez problemov prikrocit a jemne donho tuknut rukou. Len sa zakolise a ustali sa na svojej polohe. Polohu (zemepisnu aj vysku) si uklada cez GPS suradnice a nie cez barometer ako to robia lacnejsie modely. Tento system pomocou GPS suradnic sa mi zda preciznejsi, spolalivejsi a omnoho, ale naozaj omnoho, jednoduchsi na ovladanie drona. Vdaka GPS suradniciam je jeho ovladanie neskutocne lahucke a dovolim si tvrdit ze ho zvladnu ovladat aj deti od 10 rokov. Vyrobca udava, ze je vhodny pre deti od 14 rokov, no jeho ovladanie je naozaj neuveritelne jednoduche. Deti by mali mozno problem osadit vrtulky (opacny zavit na srobkach, miniaturne srobky atd) alebo vymenit baterky, kde treba kus aj silu, lebo napajacie konektory sedia naozaj tuho a aspon nehrozi odpojenie pocas letu.

Ovladac dronu posobi lacno, hlavne jeho plasty, ale nakoniec ide o najlacnejsi dron s GPS prijimacom. Aj napriek lacnemu vyzoru je velmi ucelny, dobre padne do ruk a ovladanie s nim je jednoduche, intuitivne a pohodlne. Vyborne je, ze sucastou ovladaca je aj displej na prenos obrazu. Na displeji sa zobrazuju GPS suradnice ovladaca aj suradnice drona. To vyrazne ulahcuje jeho hladanie na lukach vo vysokej trave alebo v snehu, kde ho vidiet len velmi tazko. Obidve suradnice sa menia v realnom case s oneskorenim asi 1 sekundy. Pripade ze dron spadne a vybije sa mu baterka, na displeji ostanu jeho posledne zname suradnice. Na displeji sa zobrazuje stav baterie drona aj ovladaca. Co je velke plus, stav baterie sa nezobrazuje len ikonou ale aj ciselnou hodnotou napatia vo voltoch. Podla toho sa da celkom presne odhadnut zostavajuca doba lietania, hlavne pred koncom vydrze baterky. Dalej sa zobrazuju informacie o zostavajucom case videa, ktore je mozne na sd kartu este nahrat, stav ci prebieha nahravanie resp. fotenie, ciselne sa zobrazuje vzdusna vzdialenost ako horizontalna vzdialenost, tak aj vertikalna vzdialenost v metroch a po krajoch displeja sa graficky zobrazuje pozicia ovladacich pacok. Vdaka tomu sa da dron presnejsie ovladat napr. vo vyske alebo ked dron nie je v dohlade.
Na ovladaci okrem klasickych ovladacich paciek nechybaju ani tlacitko na spustenie/zastavenie nahravania videa, tlacitko na fotenie, prepinac na zapnutie funkcie RTH a prepinac na vypnutie GPS v drone. Ak pocas letu zapneme prepinacom RTH funkciu, nezalezi, kde dron je, zacne pomaly letiet smerom k nam. Vtedy sa neda rucne ovladat a treba mysliet na prekazky medzi nami a dronom, pretoze dron nevie sam vyletiet vyssie ak mu v ceste stoji nejaka prekazka. Proste sa vracia priamociaro k miestu, kde vystartoval. Nie k miestu kde sa momentalne nachadzame. Dron nevzlietne, ak mame prepinac RTH v polohe ON. Prepinac na vypnutie GPS v drone, vyuzijeme napriklad, ak chceme dron ovladat bez cakania na fix satelitov alebo ak je bezvetrie a chceme sa s nim “vyblaznit”. Pri vypnutom GPS nefunguje RTH, Folow me ani Failsafe mod.

Folow me mod sa aktivuje kombinaciou ovladacich pacok a dron kopiruje rychlost pohybu ovladaca. Dron si mozte umiestnit ako chcete, za seba, priamo nad seba, alebo aj pred seba a pri vasom pohybe dopredu, dron bude cuvat. Ked sa zrychli pohyb ovladaca niektorym smerom, zrychli sa aj pohyb drona. Proste vas bude nasledovat tak ako si ho nastavite.

Failsafe mod je vyborna funkcia, vdaka ktorej ani nebudete vediet, co to nahradne vrtulky vlastne su. Mne takto vydrzal dron s povodnymi vrtulkami cele leto. V tomto mode sa dron vrati na miesto startu (musi byt zapnuty gps mod v drone) v dvoch pripadoch: Ked strati signal s ovladacom alebo ked mu klesne napatie na baterii na kriticku uroven. Tuto funkciu nemaju ani niektore drahsie drony a vela krat to zachrani samotneho drona pred nechcenym padom do tazko pristupnych miest.

Na zaver uz len spomeniem, ze v zakladej zostave ma celkom slusny dosah. Horizontalne aj vertikalne je to okolo 500 metrov, co je super. Daju sa dokupit aj externe anteny (ovladanie aj prenos obrazu) a vtedy stupne dosah takmer na 1 km vo vsetkych smeroch. Co sa tyka vydrze baterie, tak vyrobca udava dobu lietania asi 14-15 minut. V skutocnosti je to asi 10-14 minut podla toho, ci aj nahravate, ci pouzivate gps a pod. Ja som si dokupil dalsie 2ks originalnych baterii a celkova doba lietania sa tak predlzi na takmer tristvrte hodiny. A to uz sa s nim naozaj vyblaznite 🙂