Plnoautomaticky kavovar Krups-oprava

Znamym sa pokazil plnoautomaticky kavovar znacky Krups. Po par rokoch pravidelneho pouzivania nerobil dobru kavu a vacsina kavy vytiekla niekde vo vnutri az na kuchynsku linku. Sam som bol zvedavy ako Krups vyriesil automaticku vyrobu kavy a co sa mohlo pokazit.

Skusim v jednoduchosti opisat ako tento kavovar pripravuje kavu. Zacina sa to v mlynceku, ktory zomelie jednu davku kavy. Zomleta kava vyjde plastovou “smyklavkou” do priestoru pre zlisovanie. Problem je ze zomleta kava vychadza z mlynceka iba vlastnou odstredivou silou. Mlyncek zomletu kavu teda vyhadzuje/vytlaca von. Priestor v ktorom sa teraz nachadza zomleta kava je akysi termoblok – hlinikovy odliatok, ktory ma v sebe spiraly a tie funguju ako maly prietokovy ohrievac. Termoblok ma motorizovany pohon, ktory stlaca zomletu kavu do akejsi kapsule plastovou zatkou s tesneniami a hornym vystupom na hotovu kavu. Teda po zomleti kavy, ju motorizovany pohon zlisuje v termobloku a spusti membranove cerpadlo, ktore tlaci cez termoblok vodu. Voda samozrejme v tom termobloku zovrie zacne prechadzat cez zlisovanu kavu a hornym vystupom putuje hadickou von cez trysku do salky. Ked je tento proces hotovy, termoblok vysunie zlisovanu pouzitu kavu hore a ramienko tuto “kapsulu” vyhodi na bok do nadobu na odpad.

A teraz kde bol blastne problem. Po prvom spusteni cyklu robenia kavy na okdrytovanom pristroji bolo jasne vidiet ze pri zlisovani kavy a prechadzani vody zomletou kavou, ide voda popri plastovej zatke a steka tak po termobloku na ktorom sa hned pripaluje. Na plastovej zatke su dva kusy tesnenia, na ktorych sa casom vytvorila hrana a uz netesnili tak dobre ako ked boli nove. Nova plastova zatka s tesneniami stoji na internete okolo 12 eur. Sada tesneni stoji 5 eur. Tak som objednal novu plastovu zatku s tesneniami a po vymene a vycisteni kavovar funguje ako novy.

Samozrejme ako som tak pozeral na cely ten proces pripravy kavy, tak som si vsimol par veci, co vyrobca urobil mozno schvalne alebo nie, ktore sposobia dalsiu nefunkcnost kavovaru resp, nutnost odniest do servisu na opravu.

Samozrejme najproblematickejsie miesta su tie, kde sa usadza spina.. V tomto pripade zbytky zomletej nepouzitej kavy. Kedze sa mlyncek a nasypnik zomletej kavy nachadzaju nad termoblokom, kde vychadza horuca para, nepouzita zomleta kava nabera vlhkost a usadza sa na pruzinke zohnutej do tvaru U, ktora ma za ulohu zobrat zvysky zomletej kavy do termobloku na zlisovanie. Tam sa bude usadzat lepkavy zbytok zomletej kavy az kym sa pruzinka dostatocne nenabali zlepencom zomletej kavy a na pripravu kavy nebude proste dostatok zomletej kavy, pretoze privod zomletej kavy zapcha pruzinka s nabalenou kavou.

Dalsi diel, ktory casom urcite podlahne poskodeniu, je motor samotneho mlynceka. Vyrobca tam osadil uhlikovy motor, ktory je nielen hlucnejsi ale po opotrebeni uhlikov nebude mat co zomliet kavu a vzhladom na konstrukciu motora je potrebna vymena motora.

Fotky pred cistenim.

Fotky po cisteni.