Mikropajka s arduino nano a LCD

Na starej mikropajke ERS50, ktoru vyrabala Tesla Liptovsky Hradok, mi zhorelo topne teliesko. Nove topne teliesko stoji priblizne 20 eur a to je len teliesko, ktore treba vymenit v samotnej rucke. Firma Solomon ma v ponuke celu pajkovaciu rucku aj s kablom za cca 10 eur. Tak som sa rozhodol, ze si skusim mikropajku spravit pomocou arduina nano, rucky SL-NI a s niektorymi dielmi z ERS50.

Na zaciatku som hladal hotove riesenie na internete. Nakoniec som nasiel jedno riesenie, z ktoreho som vychadzal. Povodne riesenie je na tejto stranke. Nebudem sa zaoberat popisom celeho zapojenia, popisem len moje zmeny.

Na povodnom zapojeni mi nevyhovovalo hlavne ovladanie tlacidlami. Tam som chcel pouzit potenciometer alebo rotacny enkoder. Nakoniec padla volba na enkoder. Enkoderom sa nastavuje teplota v krokoch po 5 stupnov celzia. Kratkym stlacenim enkodera sa aktualne nastavena teplota ulozi do eeprom. Po zapnuti sa tato ulozena hodnota automaticky nacita. Dlhym stlacenim enkodera sa vymazu vsetky hodnoty ulozene v eeprom. Dvojitym stlacenim enkodera sa vyvola jednoduche menu na vyber regulatora teploty. Na vyber je regulator typu On/Off a zjednoduseny PID regulator.

On/Off regulator v podstate spina a vypina vystup pre mosfet tranzistor aby sa dosiahla pozadovana teplota s najmensim rozdielom oproti nastavenej. PID regulator sa snazi udrzat pozadovanu teplotu na PWM vystupe podla troch hodnot: P, I a D. Funkcie regulatorov su prevzate z povodneho programu.

Ako zdroj napajania som chcel pouzit povodny transformator z ERS50. AC vystup z transofrmatora je usmerneny a vyhladeny kondenzatorom. Tento vystup je pouzity aj ako napajanie telieska v rucke cez MOSFET tranzistor. Dalej je toto napetie znizene cez DC-DC step-down menic LM2596. Je to vlastne hotovy modul, ktore sa daju zakupit za 1 euro z cinskych obchodov.

Zapojenie je tiez doplnene o LED diodu pre indikaciu vystupu na MOSFET tranzistor. Pomocou tejto LED vieme nielen ci je vystup aktivny, ale aj ako funguje pouzity regulator vyhrievania. V zapojeni som tiez doplnil aj “bzuciak” na indikaciu skokovej zmeny teploty. V pripade ze dojde k skokovej zmene teploty o viac ako 20 stupnov, vypne sa vystup a zvukovou indikaciou nas to upozorni na nejaku chybu. Mne osobne sa stalo, ze sa zalomil kabel k rucke a ako namerana hodnota nahodne skakala od nuly az po hodnotu 500. Prave to viedlo k doplneniu “bzuciaka” a sledovanie skokovej zmeny teploty.

Ako som spominal vyssie, v programe je doplnene jednoduche menu na vyber regulatora teploty. Nastavenie je ulozene do eeprom. Okrem sledovania skokovej zmeny teploty a zvukovej signalizacie, som upravil sposob merania teploty. Povodne vypocty som nahradil jednoduchsim. Nevravim, ze je to lepsi sposob, ale podla mojich merani infracervenym teplomerom, sa vypocitana hodnota priblizuje skutocnej viac ako povodny vypocet. Merania som robil na konci hrotu. Na bezne pajkovanie staci teplota 240-250 stupnov, dokonca aj pri porovnani s original digitalnou mikropajkou ERSA je mnou vypocitana teplota takmer rovnaka.

schema mikropajky