Dacia Sandero II – Impulzne/automaticke ovladanie okien (OTE)

Dacia Sandero II povodne nemala impulzne ovladanie okien. Az neskor tuto funkciu obsahovali niektore verzie aj to len na strane vodica. Ja som sa rozhodol doplnit funkciu impulzneho ovladania obidvoch prednych okien a tiez automatickeho zatvorenia okien pri zamknuti auta.

Vsetko co robite na svojom aute, robite na vlastne riziko. Tento clanok ma byt len inspiraciou pre podobnu montaz a nie podrobnym navodom. Neodbornostou alebo neopatrnostou mozte poskodit elektroinstalaciu alebo sposobit poziar.

Zakupil som teda modul SE077, ktory podporuje tieto funkcie a dokonca podporuje aj funkciu automatickeho otvorenia okien po odomknuti auta do pozicie, v ktorej boli pred zamknutim. Funguje to vsak len ak sa auto odomkne do 20 minut od zamknutia. Tuto funkciu som nezapajal. Modul ma aj jednu nevyhodu, ktoru vyrobca nespomina-impulzne sa da vzdy ovladat len jedno okno. Kym jedno ide hore/dole impulzom, druhe ide v klasickom rezime-treba tlacidlo drzat alebo pockat kym prve okno skonci pohyb a potom ide impulzne aj druhe okno.

Pred samotnym zapojenim som toho vela hladal na internete ako to zapojit a vacsinou to je na zahranicnych weboch a aj to je take rozkuskovane, takze si to treba nejak spojit dokopy. Ja som mal jedinu poziadavku (okrem toho aby to fungovalo) a to aby som nemusel pokial mozno strihat ziadny kabel a aby bola cesta spat.

Ako to teda zapojit? Po demontovani predneho panelu s ovladanim okien (ide to aj rukami, netreba na to naradie) musime upravit konektor od tlacidiel. Budem sa venovat len tlacidlu na strane vodica. Strana spolujazdca je velmi podobna a odlisuju sa len farby zil. Konektory su zrkadlovo umiestnene a teda aj farby zil sa odlisuju pre stranu vodica a pre stranu spolujazdca. Je to kvoli uspore. Takto dacia pouzije jedno tlacidlo pre obidve strany, a nemusi vyrabat tlacidlo zvlast pre vodica a zvlast pre spolujazdca. Konektor treba upravit tak, ze uvolnime zelenu a ruzovu zilu z konektora ale spolu s pinom. Nic teda nestrihame a zakrimpovany pin na zile sa da potom kedykolvek vratit do konektora. Zelena zila je na pine 6(smer hore) a ruzova na pine 1(smer dole). Konektor so zilami je dvojdielny a vonkajsiu cast jemne povytiahneme a tym sa nam piny odistia a mozme lahko zilu vytiahnut aj so zakrimpovanym pinom.

Na miesto zelenej zily vlozime oranzovu zilu z modulu na konci odizolovanu cca 5-7mm. Vlozime ju az na doraz tak by nam odizolovany koniec trcal von. Ten zahneme do vonkajsej strany konektora. Na miesto ruzovej zily vlozime oranzovocervenu zilu taktiez odizolovanu a rovnako odizolovany koniec trciaci z konektora zahneme do vonkajsej strany. Samozrejme je to cista improvizacia a takto sa to nema robit. Kto ma, moze priamo na odizolovane zily nakrimpovat nove piny, ktore su identicke s tymi, ktore pouzil vyrobca. Takto upraveny konektor zasunieme do tlacidla. Teraz mame pripojene tlacidlo ovladania na vstup modulu.

Vystup modulu zapojime na volne zily – zelenu a ruzovu. Modru zilu z modulu spojime so zelenou a modrocervenu zilu z modulu spojime s ruzovou. Ja som spoj robil tak, ze odizolovane konce zil z modulu som pocinoval a potom pocinovany koniec zili isiel dost tvrdo do nakrimpovaneho pinu na povodnej zile. Spoj bol pevny, s urcitou silou aj rozoberatelny. Miesto spoju som zaizoloval zmrstovacou buzirkou.

Napajanie modulu mozme zobrat tiez z tlacidla ovladania. Uz cez tlacidlo nebude tiect velky prud, takze mozme tento privod vyuzit na napajanie modulu. Na tlacidle si vyberieme ktorukolvek zltu zilu (+12V) a ciernu zilu (GND). Na spojenie som vyuzil automobilove svorky dimenzovane na prislusnu hrubku vodicov. Pred zalozenim krytov modul odskusame a ak je vsetko v poriadku, kryty zalozime na svoje miesto.

Signal pre automaticke zatvorenie okien je pripojeny cez bielocervenu zilu do modulu. Najprv vsak musime vyriesit este jeden problem. Ovladanie okien povodne funguje len s klucikom v polohe Ignition On. Musime upravit napajanie ovladania okien aby fungovalo aj bez klucika v polohe Ignition On. Pre tuto upravu budeme potrebovat drziak automobilovej poistky s dvoma kablovymi vyvodmi. Uprava spociva vo vybrati poistky na ovladanie okien (pozicia c.3) a zapojenim samostatneho drziaka poistky medzi horny kontakt poistky c.3 a spodny kontakt poistky c.25. Tato pozicia bola u mna volna a teda sa tato uprava dala realizovat velmi jednoducho. Do poistkoveho drziaka nesmieme zabudnut vlozit poistku 25-30A. Tym mame zabezpecene trvale napajanie ovladania okien cez poistku 30A.

Ked toto mame, mozme pripojit bielocervenu zilu z modulu na zilu odchadzajucu z riadiacej jednotky. Na riadiacej jednotke kabiny (umiestnena nalavo pod volantom) mame 3 konektory. Jeden siroky biely a dva vedla seba cca rovnakej velkosti. Jeden je biely a druhy hnedy. Nas bude zaujimat len ten hnedy. Hned na prvej zile (ruzova) je vystup pre zamok dveri spolujazdca. Funguje to tak, ze za normalnych podmienok je na tomto vystupe +12V. Ked stlacime na dialkovom ovladani “zamknut”, vystup z riadiacej jednotky sa zmeni na GND a auto sa zamkne. Ovladanie je teda negativnym signalom (ako aj povodne ovladanie okien). Potrebujeme teda spojit bielocervenu zilu (modul) s ruzovou zilou (riadiaca jednotka). Ja som to urobil znovu automobilovou spojkou ale mozno najdete lepsie riesenie.

Kto by mal zaujem, moze spojit bielu zilu (modul) s bielou zilou na pine 2 (biela zila hned vedla ruzovej na hnedom konektore riadiacej jednotky kabiny) a bude mu fungovat aj automaticke otvaranie okien do povodnej polohy pri odomknuti do 20 minut po zamknuti.

Na zaver par obrazkov z montaze.

Schema zapojenia modulu, povodne zapojenie ovladania, zapojenie konektora.
Uprava napajania ovladania okien. Okna sa daju ovladat vzdy.
Na hnedom konektore sa pouzije prva (ruzova) a druha (biela) zila.